Öppna världar – inte som alla andra

Öppna världar - inte som alla andra

Test av kaffebryggare Bosch vs Moccamaster


För några veckor sedan tog vi ett obekvämt beslut här hemma. Det var dags att skicka ut vår nästan tio år gamla kaffebryggare till stugan och påbörja processen av att köpa in en ny till lägenheten. Efter samtal med kollegor, vänner och i forum på nätet bestämde vi oss för att välja mellan budgetvarianten Bosch TKA8011 (som även fick utnämnande i Råd & Rön 2016) och Moccamaster HBG741 (vinnare av Bäst i Test 2020).

Dock var det väldigt få av testerna (eller människorna vi frågade om råd från) som på ett bra och tydligt sätt kunde förklara just varför den ena eller den andra (framförallt Moccamaster-modellerna) skulle göra ett godare kaffe än andra modeller. Det enda vi egentligen kom fram till var primärt att bryggtemperaturen var viktig för att aromerna i kaffet ska få bästa möjliga förutsättning att färdas från fast till flytande form. Av denna anledningen har vi valt att jämföra två bryggare som båda brygger i en temperatur mellan 92-96 C.

Testet gick ut på att använda båda bryggarna i hemmet till vardags och delvis jämföra genom att brygga samtidigt, från ena en dag och/eller andra andra dagen, rengöra, använda och leva med. Som sig bör med sin kaffebryggare.
Utöver detta gjordes också fem stycken blindtester totalt, tre på min sambo och två på mig. Jag återkommer kring varför vi gjorde udda antal längre fram.

Kaffesorterna vi har använt under perioden samt filter är följande:

Vad vi bedömde:

  • Smak på kaffet
  • Funktionalitet
  • Utseende
  • Prisvärdighet

Så gjorde vi blindtesterna:
Vi måttade exakt mängd av exakt samma kaffe till båda bryggarna, bryggde kaffet och hällde sedan upp exakt mängd kaffe i två olika koppar, följt av exakt mängd havredryck i vardera (det är så vi dricker vårt kaffe). Därefter fick den som genomför blindtestet dricka från båda koppar utan att veta vilken som kommer från vilken bryggare och berätta vilken kopp kaffe som smakade “bäst”.

Resultat:

SMAK: Här upplevde både jag och min sambo faktiskt hela två gånger vardera att kaffet från Moccamastern smakade lite bättre, med olika typer av (i vissa fall ändå motsägelsefulla observationer) definitioner såsom “rundare”, “mindre beskt”, “varmare” och “mer distinkt”. Observera att våra iakttagelser är extremt petiga och verkligen något vi behövde leta efter i varje analys. Med andra ord måste morgonhumör, frukost och allmänt “state of mind” tas i beräkning här.

För att förtydliga – skillnaden var alltså extremt liten, om ens märkbar. Anledningen till varför vi gjorde en skillnad var för att vi helt enkelt var tvungna att hitta något som skiljde dem åt. Men det faktum att vi ändå upplevde kaffet från Moccamastern en eller två procent bättre bör såklart tas i åtanke för den extremt noggranne.

FUNKTIONALITET: Här är Moccamasterns kanna överlägsen då det inte blir stänk när kaffet faller fritt en dryg decimeter innan det träffar botten på kannan. Istället rinner det genom ett rör som leder hela vägen ner och resultatet blir en kanna som känns ren och fräsch och åtminstone intalar en att dropparna av kaffe inte hunnit bli nedkylda under den luftburna färden från lock till botten som de eventuellt blir hos Bosch.

Moccamasterns har en smart design på kannan. Foto: Nettoparts.se

Bosch å andra sidan har en avtagbar vattenbehållare som är lätt att diska och hålla ren, medan Moccamastern inte har det. Däremot har Moccamastern flertalet andra löstagbara delar som åtminstone i teorin innebär en enklare rengöring, men just att lufta av vattenbehållaren är en sak vi vant oss vid att göra då kaffebryggaren även står under en låg hylla som gör det svårt att hälla i Moccamasterns vattenbehållare utan att behöva dra ut den varje gång.

UTSEENDE: Det tar inte lång tid att se hur mycket snyggare Moccamastern är när den står bredvid Bosch. Framför allt den plastiga känslan Bosch inger är det mest dräpande bredvid den närmsta gräddvita Moccamastern som inte bara lyckas se retro ut, utan även utstrålar en den där eftertraktade premium-känslan.

PRIS: Ja, alltså för att vara helt ärlig – att betala över 500kr för en kaffebryggare är redan det en hel del så att betrakta Bosch som säljs för nästan 800kr för ett “budgetalternativ” kanske är att ta i lite. Samtidigt är prislappen på 1 700kr för en Moccamaster lite väl hög i våra ögon. Visst, vi ser det fins utseendet och uppskattar hantverket, men vi har inte lyckats se varför en Moccamaster behöver kosta så mycket pengar. Framför allt inte när det kommer till den lilla skillnaden i smak vi upplevt.

Sammanfattning:

Minns ni att vi gjorde fem blindtester? Men endast utgick från de fyra där Moccamastern vann? Ja precis. Det femte blindtestet vann ju trots allt Bosch. Och det var här och då vi tog beslutet.

För när min sambo drack ur båda kopparna och kaxigt sade “Ja men det här är ju Moccamastern och det där är ju Bosch.”, varpå jag insåg att hon nu hade helt fel och faktiskt valde Bosch framför Moccamastern denna gång, då insåg vi att skillnaden inte alls var så stor som vi hade börjat gå och tro. Och det enkla faktum att en extra tusenlapp skulle försvaras med sådan liten marginell skillnad i upplevd smak tydliggjorde ännu mer det vi länge gått och anat. Det man inte vet tar man ingen skada av.

Så Moccamastern lämnades tillbaka och kvar står nu Bosch. Med det sagt har vi fått en ökad förståelse för Moccamaster-fansen där ute då de gör fina maskiner och ett bra kaffe. Men godare kaffe? Nja, det vettesjutton.

Kanske lite?


/Aaron

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Öppna världar – inte som alla andra

Tema av Anders Norén