Öppna världar – inte som alla andra

Öppna världar - inte som alla andra

Gästrecension: NBA 2K23


Jag har inte alltid varit ett fan av basket. Fotboll har snarare varit min grej. Men när jag såg dokumentärserien “The Last Dance” om Chicago Bulls storhetstid under 90-talet på Netflix för några år sedan förändrades detta. Därefter började jag själv spela basket på fritiden utöver min fotboll och även digitalt i form av NBA 2K-spelen.

NBA 2K23 är det senaste släppet i NBA 2K-serien som släppts av 2K Sports. Det är ett av de mest sålda spelen inom spelbranschen varje år och även detta år kan jag välja om jag vill spela de olika spellägena ensam eller online med vänner, eller hemma i soffan.

Årets utgåva känns nytt och fräscht och är i allmänhet minst lika underhållande och roligt som sina föregångare. Inte minst de dagar då jag inte kan socialisera och hänga med mina kompisar.

I NBA 2K23 finns det sex olika spellägen att välja mellan, jämfört med i fjol då det endast fanns fem. Varje spelläge har dessutom ytterligare underkategorier som går att spela. Även om jag personligen inte spelar alla lägen lika mycket tänkte jag gå över dem lite kort en och en.

Huvudläget heter Play Now där jag kan välja mellan Quick Play, NBA Today, Play Now Online, 2KU och Blacktop. I Quick Play spelar jag vanliga NBA matcher där jag kan välja mellan exempelvis klassiska epoker med något lag, All Time spelare eller aktuella spelare. Här kan jag också välja vilket matchställ jag vill använda och hur min startuppställning ska se ut och så vidare. Jag tycker att Quick Play är ett bra spelläge för nytillkomna spelare av serien. Delvis för att få en känsla av spelet, men även för att bara spela vänskapsmatcher mot exempelvis en vän.

Spring runt i “The City” mellan matcherna i spelläget Blacktop.

NBA Today är bara tillgängligt medan den riktiga NBA-säsongen är igång eftersom det är meningen att jag ska spela de matcher som är planerade i serien, vilket också innebär att om till exempel någon är skadad, kan jag inte spela med den spelaren. Eller om någon är avstängd, eller om en laguppställning eller trupp ser ut på ett visst sätt, måste jag följa det i mina matcher. Då säsongen inte startat ännu har jag inte kunnat utvärdera den här delen av spelet, men personligen brukar jag inte bry mig så mycket om NBA Today ändå då tidsskillnaden gör det jobbigt att följa matcherna.

Play Now Online är ungefär samma sak som vanliga Quick Play med skillnaden att jag måste spela i olika divisioner när jag spelar online. Vill jag exempelvis ta mig upp en division behöver jag vinna X antal matcher innan jag kan göra det och så vidare. Jag har bara testat det här spelläget en gång men när jag väl hade gjort det tyckte jag att det var ett roligt läge när jag hade börjat tröttna på att spela mot datorn eller när jag upplever att svårighetsgraden har blivit för enkel i vanliga Play Now.

2KU är mer av ett träningsläge där jag kan lära mig spelet. Olika dribblingar, hur jag skjuter och passar och så vidare. Vill jag lära mig ännu mer avancerade kontroller finns det möjligheter även för det. Personligen har jag inte spenderat så mycket tid alls med detta läge då jag redan känner att jag har rätt bra koll från tidigare NBA 2K-spel men jag skulle säga att det är ett superbra ställe att lära sig allt om man precis installerat spelet för första gången.

Sist men inte minst finns även spelläget Blacktop. Här är jag ute på gatorna och kör snabba, överdrivna och roliga matcher med mina favoritspelare. Antingen en mot en, två mot två och så vidare upp till fem mot fem. Jag kan förstå tjusningen i Blacktop-läget då det tillåter mig att leka runt med mina favoritspelare i miljöer som jag vanligtvis inte får se i verkliga världen där samtliga spelare är bundna till sina respektive lag. Dock är det sällan jag finner mig spendera timmar i Blacktop-läget på samma sätt som jag gör i exempelvis My Career.

WNBA-läget innehåller tyvärr inte lika stor variation som standardläget (med herrlagen).

Sedan finns också kategorin WNBA där jag kan spela med damspelare i WNBA. Dock skiljer det sig lite från Play now i antalet spellägen. I vanliga Play Now-läget finns flera lägen att välja bland, men väljer jag att spela med damspelare finns det tyvärr bara två lägen. Ett för vanliga matcher och ett där jag kan spela en hel säsong vilket känns lite snålt. Jag tycker ändå att det är bra med ett spelläge för de som vill spela med kvinnliga spelare då det innebär att fler som gillar NBA 2K-spelen kan få identifiera sig med sina favoritspelare.

Ett av de mest populära spellägena bland stora Youtubers och streamers i NBA 2K är förmodligen My Career. Här får jag skapa min alldeles egen spelare, där jag får välja statistik, min spelares egenskaper, längd, vikt och så vidare. Därefter kan jag antingen välja att spela igenom en färdigskriven berättelse skapad för dramaturgisk effekt eller för skojs skull med vänner eller slumpmässiga spelare över nätet. Här möts vi upp i en hub värld som kallas “The Neighborhood” på föregående generations konsoler (Playstation 4 & Xbox One) och “The city” på nuvarande generations konsoler (PS5 & Xbox Series X/S). För varje match jag spelar i My Career tjänar jag en spelvaluta som förkortas “VC” (Virtual Currency), med vilket jag exempelvis kan uppgradera min karaktär för att göra bättre och bättre ifrån mig desto mer jag spelar.

Här upplever jag dock ett problem. Nämligen hur specifikt otajmade skott fungerar i My Career. Det nya systemet för otajmade skott i NBA 2K23 har uppdaterats så att otajmade skott aldrig går in, medan tajmade som vanligt gör det. Denna uppdatering är förvisso något jag verkligen gillar då det innebär att träning betalar av sig och skicklighet belönas, men när jag spelar My Career önskar jag faktiskt att de otajmade skotten hade varit lite mer förlåtande än vad de är just nu. Specifikt i My Career alltså. Detta eftersom de otajmade skotten innebär mindre VC-belöningar när matchen är klar med en match och får jag mindre VC tar det helt enkelt mycket längre tid för mig att få ihop så pass mycket jag behöver för att kunna uppgradera min spelare. Alternativet här är givetvis att jag köper VC för riktiga pengar men då hade jag föredragit att bli uppmuntrad att spela My Career och få fler VC via det läget.

Återupplev klassiska ögonblick med Michael Jordan i Jordan Challenge

Nytt för i år är extraläget Jordan challenge där jag får spela genom utvalda ögonblick från Michael Jordans mest otroliga matcher. Här är målet att klara av tre specifika olika utmaningar under en och samma match. Klarar jag alla utmaningar efter att matchen är klar får jag tre stjärnor, klarar jag två får jag två stjärnor och klarar jag bara en, ja då får jag bara en stjärna.

En sak är klar. Jag gillar verkligen att de har tagit inspiration från tv-bilderna och tekniken som sändes under 80- och 90 -talet när Jordan spelade som proffs i NBA. Jag gillar också möjligheten att få ta del av hans största ögonblick som spelare. Däremot hade jag önskat att de hade haft fler genomarbetade och mer specifika scenarion som krävde mer av mig som spelare. De flesta matcher jag spelat handlar bara om att spela genom matchen och utföra uppgifterna, men vid ett tillfälle hittills krävs mer specifika kommandon (ex. quick time events) från mig och det gillar jag skarpt.

Sammanfattningsvis tycker jag att 2K är ett väldigt bra spel och att alla olika spellägen är bra gjorda. Grafiken är som vanligt snygg och den överhängande speldesignen underhållande och beroendeframkallande. Väldigt bra för i år jämfört med tidigare är att spelet känns mer rättvist för mig som spelar för att bli duktig. Det här bidrar till exempel till att det är mycket enklare att vinna om jag är bra och har tränat jämfört med tidigare år där exempelvis en en liten struntsak kunde leda till att en match gick hur som helst. Detta är framförallt tack vare det nya systemet kring otajmade och tajmade skott. Om jag skulle ge detta spel ett betyg mellan 1-10 skulle det nog vara en 8.


Om recensenten: Malcolm Löfberg, 14 år

En energisk tonåring som aldrig missar chansen att slappa. Gillar att spela fotboll och hänga med kompisar. När han får chansen är det alltid kul att gå ut och spela basket. Favoritspel förmodligen Overwatch och Rocket League.

NBA 2K23* är spelat på Xbox Series S.
*Kod för NBA 2K23 tillhandahållen av Take Two Interactive

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Öppna världar – inte som alla andra

Tema av Anders Norén